Nechajte nám na seba kontakt, čoskoro sa Vám ozveme s ponukou

alebo
Pomáha Vám
6. 11. 2019

Zdroj: Wood & Company Real Estate

CBRE vytvorila prírodnú terasu na streche BBC 5

Pôvodne nevyužívaná strešná plocha administratívnej budovy Bratislava Business Center V. sa vďaka návrhu konzultantov z realitno-poradenskej spoločnosti CBRE premenila na pobytovú a relaxačnú plochu. Terasa tvorí aktívnu zelenú korunu budovy a mení svoju tvár podľa ročných období.

Administratívne centrum Bratislava Business Center V známe aj pod skratkou BBC 5 sa nachádza na Plynárenskej ulici v bratislavskom Ružinove. Pozostáva z troch vzájomne prepojených blokov s celkovo prenajímateľnou kancelárskou plochou takmer 31 000 m2. Budovy s presklenou fasádou spája efektívna účelovosť a čisté línie. Budova mala pôvodne nevyužitú strechu, pričom jeden z kľúčových nájomníkov vyslovil prianie túto plochu pretvoriť. „Súčasným trendom v architektúre je prepájať vnútorné a vonkajšie pracovné prostredie. V súlade s požiadavkou klienta sme navrhli vytvorenie neformálnej zelenej oddychovej zóny s aktívnymi prvkami a tienením. Zároveň sme do tohto priestoru premietli hravé prvky reflektujúce kultúru a DNA firmy nášho klienta,“ uvádza na margo zadania Zuzana Antolík, Architekt, z realitno-konzultačnej spoločnosti CBRE.

Výsledným zrealizovaným návrhom je relaxačný pobytový priestor s plochou 350 m2 na terase pre jedného z nájomníkov. Zamestnanci, ale aj klienti spoločnosti si tak môžu vychutnať kávičku a oddýchnuť si v príjemnom prostredí s výhľadom na rozvíjajúcu sa štvrť Bratislavy. Prvky extenzívnej zelene, dreva a štýlového mobiliáru dotvára osvetlenie a hudba. Terasu možno využiť napríklad na prezentácie a v letných a teplých mesiacoch aj na neformálne firemné podujatia až do večerných hodín.

„Našou spoločnou predstavou bol od začiatku udržateľný koncept. Vytvorili sme preto hravý a vizuálne príťažlivý priestor s množstvom prírodných prvkov a živej zelene. Zároveň je terasa ľahko a jednoducho udržiavateľná a s celoročným využitím,“ hovorí Ladislav Kusnyer, Senior Project Manager, CBRE.

„Veríme, že sa nám podarilo vhodne skĺbiť pobytovú plochu s rôznymi typmi sedenia vrátane hojdacích sietí s hravými prvkami a zónami. Terase dominuje zeleň a drevená podlaha. Drevené sú i kvetináče na intenzivnu  zeleň. Návštevníkov a zamestnancov sprevádza po obvode terasy „senzibilný“ chodník s prírodných pochôdznych materiálov ako sú napríklad kamene rôznych veľkostí. Chodník na západnej strane terasy vedie popri zelenom rozchodnikovom  koberci a na opozitnej strane popri  divokej kvitnúcej lúke. Lúke, ktorá mení svoju tvár podľa ročných období. Popínavý rýchlorastúci a nenáročný pavinič sa vinie na oceľových lankách aj poza trojrozmerné logo spoločnosti a vytvára príjemné zelené tienenie. Navyše sa na jeseň prekrásne sfarbuje,“ popisuje terasu Zuzana Antolík.

Tím z Oddelenia architektúry a projektového manažmentu CBRE sa dlhodobo venuje návrhom a úpravám interiérov a exteriérov kancelárií. Napríklad nedávno bola realizovaná zásadná transformácia administratívnych priestorov centrály Tatrabanky v Bratislave. Vďaka tomuto projektu získala CBRE od klienta ocenenie Projekt roka 2018.

popup